HET ZADELPASCONSULT

 

Bij een pasconsult wordt gekeken naar de drie-éénheid van het paard, het zadel en de ruiter en ziet er als volgt uit: 

 

Kennismaking en intake:

 

Daarbij stel ik wat vragen met betrekking tot het paard (Leeftijd, huisvesting e.d.), de doelen en het gebruik.

 

Conformatie - Palperen: 

 

Beoordeling van de bouw en bespiering van het paard en zal ik kijken of de schouders gelijk zijn. Ik controleer het paard op eventuele (over)gevoeligheden, drukkingen of zwellingen.

 

Templates: 

 

Indien bovenstaande in orde is kunnen we beginnen met het maken van de templates waarbij ik 3 maten op neem: achter de schoft, ter hoogte van de 18e rib, en over de lengte van de rug. De templates metingen worden op een formulier getekend, zodat ik bij een vervolgconsult kan zien of het paard is veranderd.

 

Monsteren:

 

Ik bekijk de bewegingen van het paard in stap en in draf op een vlakke ondergrond in een rechte lijn. Dit is nodig om te kijken of het paard recht is, aangezien dit van invloed kan zijn op het zadel.

 

Controle: 

 

Indien er een zadel aanwezig is zal ik deze eerst controleren. De pasvorm voor het paard en de ruiter wordt niet verder bekeken wanneer het zadel onveilig of in slechte conditie is. (Zoals gebroken bomen, loszittende singelstoten e.a..)

 

Als het zadel goed is, dan beoordeel ik de pasvorm van het zadel eerst op het paard in stand. Ik bekijk onder andere of de boommaat goed is, of de kamer voldoende ruim is, of het zadel niet te lang is en of het goed in balans ligt. Past het zadel niet goed op het paard, dan is het beoordelen van het zadel in combinatie met de ruiter niet meer nodig. 

 

Als de pasvorm van het zadel voor het paard goed is, dan kan de pasvorm voor de ruiter worden bekeken.

 

Beoordelen onder de ruiter:

 

Wanneer het zadel voor zowel het paard als de ruiter een goede pasvorm heeft, zal ik, als het mogelijk is om het paard te berijden, kijken of het zadel goed blijft liggen tijdens het rijden.

 

Afsluiting:

 

Advies over het huidige of (nieuw) te kopen zadel.

 

Indien de aanschaf van een nieuw of tweedehands zadel wordt overwogen, kunnen verschillende zadels gepast worden.

 

 

Afspraak inplannen? Klik hier